Edebiyat severler J.R.R. Tolkien‘nin yazmış olduğu Beren ile Luthien kitap özet ve yorumuna bakmaya ne dersiniz?
J.R.R. Tolkien Beren ile Luthien Kitap Özeti
“Beren ile Luthien” 2019 yılında İthaki Yayınlarından çıkan 281 sayfalık bir kitap. “Beren ile Luthien” kitabı Dünya Edebiyatı’nın usta ve popüler yazarlarından olan J.R.R. Tolkien tarafından kaleme alınmış. “Beren ile LuthienÖzeti”ne baktığımızda ise Beren ile Luthien’in hikayesinin ilk yazıldığı tarihten, Silmarillion’daki haline kadar geçen süreci adım adım ele alıp Orta Dünya’nın en önemli aşk hikayesine nasıl dönüştüğünü, bu evrende giderek nasıl daha büyük bir yer kapladığının anlatıldığını görüyoruz.
Kitaptan Küçük Bir Bölüm
…anlatım tarzı vardır. Bu anlatımda sözlerin ve hikâyenin yapısında bir arkaiklik söz konusudur. Bu babamın daha sonra kullandığı tarza hiç benzemez. Yoğundur, şiirseldir ve zaman zaman son derece “elf gizemini” haizdir. Aynı zamanda orada burada alaycı bir mizah eğilimi de bulunmaktadır (şeytansı kurt Karkaras ile dehşet verici karşılaşmalarında, Beren ile birlikte Melko’nun büyük salonundan kaçarken Tinüviel “Bu asabiyet de nereden çıktı, Karkaras?” diye sorar).
Öykü’nün sonunu beklemektense burada, efsanenin ilk versiyonunun bazı yönlerine dikkat çekmenin ve anlatıda önemli olan bazı isimler hakkında kısa açıklamalar vermenin faydalı olacağını düşünüyorum (bu isimlere kitabın arkasındaki İsimler Listesinden de ulaşabilirsiniz).
Tekrar yazılmış haliyle TinûvieVirı Öyküsü, ki bizim için ilk versiyondur, kesinlikle Kayıp Öykülerin ilki değildir ve diğer Öykülerdeki özellikler bu öyküye ışık tutmaktadır. Sadece anlatının yapısından söz edecek olursak Türin’in öyküsü gibi bazı öyküler Silmarilliorida yayınlanmış hallerinden çok uzak sayılmaz; bazıları, yayınlanmış olan çalışmada, özellikle de yazılanların ilki olan Gondolin’in Düşüşü başta olmak üzere sadece son derece sıkıştırılmış bir biçimde verilmiştir; bazıları ise, özellikle de TinûvieVirı Öyküsü, bazı açılardan dikkat çekecek kadar farklılık gösterir.
Beren ile Tinüviel (Lüthien) destanının evrimindeki en ana değişim daha sonraki öyküye Nargothrond’lu Felagund ile Feanor’un oğullarının girmesidir; fakat başka bir açıdan bir o kadar önemli olan başka bir şey de Beren’in kimliğindeki farklılıktır. Destanın daha sonraki versiyonlarında Lüthien ölümsüz bir Elf iken Beren’in ölümlü bir insan olması, olmazsa olmaz bir öğe olmuştu; fakat bu, Kayıp Öykü’de böyle değildi: Beren de bir Elfti. (Fakat babamın başka Öykülere yazdığı notlardan Beren’in aslında bir İnsan olduğu görülebilir; bunun TinüvieVin Öyküsü’nün silinmiş el yazmasında da böyle olduğu…
J.R.R. Tolkien’ nin kaleme aldığı Beren ile Luthien tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.