Arkadaşıma Veda – Zülfü Livaneli
Puan Tablosu
|
|
|
|
Arka Kapak Bilgisi
Arkadaşıma Veda Özeti
Hayatınızı borçlu olan bir insanı ne kadar tanımak istersiniz? Yoksa onun kahraman olduğunu inkar mı edersiniz? Gerçek bir hikâyeyi nasıl elde edersiniz?
İşte Ata’mızı konu olan ve Zülfi Livaneli’nin elinden çıkan Arkadaşıma Veda Atatürk’ün hayatını hikaye şeklinde muazzam anlatmış.
Arkadaşıma Veda kitabı kesinlikle bir eleştiri, hakaret ya da kesin bir biyografi yazısı kadar ağır bir üsluba sahip değil. Aksine hikâye tarzında; Mustafa Kemal Atatürk’ün yaveri olan Salih Bozok’un ağzından anlatılmaktadır.
Başlangıçta Atatürk’ün ölüm sabahı Salih Bozok’un gözünden aktarılmıştır. Doktorların Atamızın başında koşuşturmalarını ve o gün dünyaya çöken ağır kasvet ve hüznü…
Salih Bey, Mustafa Kemal Atatürk’ün daha mektepten arkadaşıdır ve her şeylerini beraber geçirip atlatmışken; ölümde de Mustafa Kemal Atatürk’ü yalnız bırakmak istemiyordu. Bu yüzden oğluyla konuşup vedalaştı. Ama asıl olay ise ölümünden önce oğlu Muzaffer’e bıraktığı mektuptaydı. Çünkü biz olayı mektubun yazılım aşamasında okuyoruz.
Salih Bozok daha Zübeyde Hanım’ın Mustafa Kemal Atatürk’ü mahalle mektebine vermek istediği dönemden başlıyordu anlatmaya… Ali Rıza Bey ile Zübeyde Hanım’ın; Mustafa Kemal’i hangi okula vermek istedikleri ile alakalı. İlk başta Zübeyde Hanım’ın istediği mahalle mektebi olsa da Ali Rıza Efendi vefat edince, Zübeyde Hanım kocasının vaziyetini yerine getirmek namına Mustafa Kemal’i askeri okula gönderdi.
Mustafa Kemal’in dayısının yanında geçirdiği kısa bir çiftlik hayatı olmuştu. Zübeyde Hanım, oğlunun asker olmasındansa çiftlik işlerini öğrenmesini her ne kadar başlarda yeğlese de daha sonra kendi isteği ile Selanik’e çocukları okusun diye dönmüştür.
Mustafa Kemal bir gün okulundan eve geldiğinde evde bir yabancı görmüştür. Ve daha sonra da öğrenmiştir ki o yabancı annesinin yeni eşiydi. Zübeyde Hanım sadece çocuklarının başında bir baba figürü ve kendilerini koruyup kollayacak birinin olmasını istediğinden dolayı tekrardan evlenmiştir. Lakin Mustafa Kemal bunu kabullenemeyip çok uzun yıllar annesi ile küs kalıp onlardan uzak kalmıştır.
İstanbul Harp Akademi’sindeyken annesi ile son zamanlarda mektuplaşmış ve Selanik’e döndüğünde yıllardan beri süre gelen hasreti dindirmek adına annesi ve kız kardeşinin yanına gitmiştir. Üvey babası Ragıp Efendi ile konuşmuş ve anlaşmıştır.
Mustafa kemal Trablusgarp Cephesinde savaşırken Selanik düşürülmüştü ve artık düşmanların elindeydi. Zübeyde Hanım ve kızı Makbule İstanbul’a göç etmişlerdir. Lakin o zamanlarda Mustafa Kemal ile herhangi bir iletişim kurabilecekleri araç gereç yok.
Mustafa Kemal ailesini en yakın arkadaşı olan ve mektubu yaza kişi, Salih Bozok’a emanet etmiştir. Ama Salih Bozok, Mustafa Kemal’in istediğini yerine getirememiştir. Atatürk, ailesini arkadaşına sorduğunda ve acı gerçeği öğrendiğinde bile arkadaşına hiçbir zaman sırt çevirmemiştir.
Mustafa Kemal annesini ve kardeşini daha sonra bulup Ankara’da bir daireye yerleştiriyor. Ve artık bugün ki Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmaya başlıyor. Bulduğunu cephelerin yanı sıra bir sürü kongrelere katılıyor. Büyük devlet adamları ile oturduğu masada gelecekte ki kurmuş olacağı devletin özelliklerini paylaşıyor ve onları hep yaptığı gibi defterine not alıyordu.
Mustafa Kemal, İzmirli olan Latife adında modern ve her Türk kadının olmasını istediği bir kadınla evlenmişti. Lakin lise dönemindeyken bile asker sadece asker düşüncesini benimseyip şiir yazmayı bıraktığı gibi; eşi Latife Hanım ile ilgilenemeyip ve sürekli zıt fikirlere düştüklerinden bir süre sonra boşanmışlardır.
Artık TBBM açılmış, Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmiş ve Atatürk’ün ‘ Ey Türk Gençliği!’ diye seslendiği Nutuk adlı kitabı paylaşılmıştı. 10. Yıl kutlamaları bile gerçekleşmişti. Lakin bir süre sonra 15. Cumhuriyet kutlamalarında Mustafa Kemal Atatürk ayağı kalkamayacak kadar rahatsızdı. Bu milli bayramı halkıyla kutlayamayacağı düşüncesi onu çok üzüyordu.
Lakin halk hiçbir zaman Mustafa Kemal Atatürk’ü yalnız bırakmamış ve 15. Zafer kutlamalarını Dolmabahçe Sarayının önünde gerçekleştirmişlerdir.
Salih Bozok mektubunu burada bitirmiş ve ailesine şükranlarını sunmuştur.
Ve şimdi bu Cumhuriyet 93 yaşında. Sen merak etme Atam bu vatan bize emanet.
Her çocuğun ve yetişkinin okuyabileceği yalın bir dile sahip Arkadaşıma Veda. Atatürk’ün kim olduğu, arkadaşları, ailesi, prensiplerini bilmek; bize bu devleti emanet eden adamı tanımak, tüm Türk milletinin görevidir. Lütfen Mustafa Kemal Atatürk’ü çocuklarınıza okutun.
Editör: Selin Gürcüoğlu
Arkadaşıma Veda Konusu
Türk edebiyat dünyasının usta kalemlerinden Zülfü Livaneli Arkadaşıma Veda kitabı ile yine çocuklara yönelik mükemmel bir eser sunuyor.
Arkadaşıma Veda kitabında Zülfü Livaneli Atatürk’ün yardımcısı Salih Bozok’un dilinden Mustafa Kemal’in hayat hikayesini anlatıyor. Daha Selanik’te tanışmalarından Atatürk’ün ölümüne kadar olan sürede Atatürk’ün yanında olan ve mükemmel tecrübelere tanıklık eden Salih Bozok’un gözünden çocuklara hitaben yazılan kitap çocuklar için mükemmel bir Cumhriyet arşivi niteliğinde.
Kitap, Salih Bozok’un kendi çocuğuna yazdığı mektup şeklinde sunuluyor. Bu şekilde kitabı okuyan çocuğa hitap etmeyi amaçlıyor. Atatürk’ün Selanik’ten başlayan ve ölümüne kadar olan süreci çocukların anlayabileceği dilde sunuyor.
Arkadaşıma Veda Yorumları
oğlumun okuması için aldım ilk kendim okudum mükemmel bir kitap atatürkü çok güzel anlatmış teşekkürler zülfü livaneli çocuklar için böyle bir eser hazırladığınız için
yıllarca zülfü livaneli’yi dinledim;kitaplarını okudum.torunlarımın okumasını istiyorum.m.kemal atatürk’ün düşünceleriyle büyümesini istiyorum.
müslüm yüksekyuva • 13-11-2016 14:51
hayatımda okuduğum en mükemmel kitaptı. şuan kucağımda arkadaşıma veda kitabı kardeşimle beraber okuyoruz…
çook güzel sonunda baya bi ağladım yani bir kitap atatürkü bu kadar anlatabilirdi kesinlikle okuyun aşırı tavsiye ediyorum herzamanki gibi livaneli farkı
kitap gerçekten atatürk’ü çok iyi anlatıyor ve bizi bilgilendiriyor.
deniz:11 yaşındayım
ayy gerçekten aşırıı güzel harika bir kitap herkas okusun bu kitabı sonu çok güzel kitabın
mü kem mel…hayatımda okuduğum en güzel kitaplardan biri,bir atatürkçü olarak okumanızı isterim 🙂
zülfü livaneliye by kitabı yazdıgı için çok teşekkür ediyorum çünkü atatürk hakkında daha çok bilgi ve ayrıntılar ögrendim 10 numara 10 yıldız
kitap gerçekten güzel. ama bu kitabı zülfi livaneli’nin yazması bence başka bir hava katmış kitaba…
son yıllarda okuduğum en güzel kitap…ben de oğlum da çok etkilendik ve ağlayarak okuduk..herkese tavsiye ediyorum..böyle bir eser için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum..
atatürk bizim için savaşmış ve bizim için can vermiş. zülfü livaneli bu eseri bizlere tanıttı. bir kere daha atatürkün nasıl biri olduğunu anlattı. herkeze deşekkürler
özet çok iyi açık bir dilde anlatılmış. kitabın özeti gibi içeriği de güzeldir
diye umuyorum.
ben 7 . sınıfım hayatımda en istekle heyecanla okuduğum kitap budur bilmediğim bilgileride öğrendim