Kurtuluş Savaşı’nı bir de Bilgin Amca’dan dinle!
Çocukların Bilgin Amca’sından hem eğlenceli hem öğretici bir tarih anlatısı: Hazırlayacağı ödev için internette Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları arayan Barış, birdenbire karşısına çıkan bir fotoğrafın içinde bulur kendini: Tarih 16 Mayıs 1919’dur; Barış, Mustafa Kemal’le birlikte Samsun’a doğru yola çıkar. 10 Eylül 1922 günü İzmir’de son bulan bu yolculuk boyunca, Kurtuluş Savaşı’nı adım adım izler, başından geçenleri de Paşa’nın armağanı olan kırmızı deftere yazar.
***
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na birkaç gün kalmıştı. O gün derste öğretmen Atatürk’le ilgili öyküler anlatmıştı. Öyle güzel anlatmıştı ki, tüm sınıf, bir film izler gibi, görüntüleri gözlerinde canlandırarak dinlemişlerdi öğretmeni. Zilin çaldığını bile duymamışlardı.
Atatürk’ün İstanbul’dan Samsun’a gidişiyle ilgili bir ödev vermişti öğretmen. Eve gelir gelmez büyük bir heyecanla babasının bilgisayarının başına geçti Barış. Hazırlayacağı ödev için internetten Atatürk’le ilgili fotoğraflar aramaya başladı. Çok özel, çok de12 ğişik, her yerde rastlanmayacak fotoğraflar bulmak istiyordu.
Bir saattir bilgisayarının başındaydı ama istediği gibi bir fotoğraf bulamamıştı.
Sonra birden heyecanlandı Barış. “Atatürk’ü Yaşamak” adlı bir web sitesi bulmuştu. Çok ilginç fotoğraflar vardı burada. Sayfanın tam ortasında, Mustafa Kemal Paşa’nın, şimdi müze olan Şişli’deki evinden çıkarken çekilmiş bir fotoğrafı ve “Burayı tıkla, sen de Atatürk’le yaşa!” diye yanıp sönen bir yazı vardı. Üstünde paşa, yani general üniformasıyla Atatürk gülümsüyordu. Barış’a bakıyor gibiydi. Çok güzel bir fotoğraftı bu.
“Burayı tıkla” yazan yeri tıkladı Barış. Birden bilgisayarda tuhaf şeyler olmaya başladı. Işıklar yanıp sönüyor, renkli yıldızlar uçuşuyordu ekranda. Babası sürekli uyarırdı Barış’ı; “İnternette bir şeyler ararken dikkatli ol, bilgisayarımıza virüs bulaşmasın” diye… Çok dikkatliydi bu konuda ama galiba bu kez başarılı olamamıştı. Tam bilgisayarı kapatmaya hazırlanıyordu ki, fotoğraftaki Mustafa Kemal Paşa, “Dur Barış, kapatma!” dedi. “Bugün Bandırma Vapuru’yla Dokuzuncu Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gidiyorum. Sen de katıl bu yolculuğa!” Bir anda Mustafa Kemal’in yanında buldu kendini Barış. Üstünde, boyuna uygun bir subay üniforması vardı. Şişli’deki pembe evin önünde duruyorlardı. “Hadi gidelim çocuğum” dedi Mustafa Kemal Paşa.
Evin önünde bekleyen bir faytona bindiler. Olanlara inanamıyordu Barış, ama Mustafa Kemal Paşa yanında oturuyordu işte.
“Çok güzel bir adın var… Biliyor musun, insanlı15 ğın en önemli amacı, kendi yurtlarında da, tüm dünyada da barışı sağlamak olmalı” dedi Mustafa Kemal Paşa Barış’ın başını okşayarak.